tirsdag 7. februar 2012

Ut med butikkjøpte vaskemidler!For noen dager siden gikk mye av sminken min i bosset og da jeg først var i gang så tok jeg like godt for meg vaskemidlene jeg hadde i hus, både til klesvask og generell rengjøring og disse gikk også i bosset. Eller rettere sagt, jeg har satt dem til side og så kan jeg heller "donere" dem bort til noen som vil ha dem....

Når det gjelder generell rengjøring så har jeg de siste dagene gjort bruk av vasketipsene jeg skrev om for noen dager siden og som jeg har funnet på bloggen erkjennelser. Man kommer faktisk veldig langt med natron og eddik....

Siden klesvaskemiddelet mitt gikk i bosset så måtte jeg altså finne en ny måte å vaske klær på. Og etter en del surfing på nettet har jeg snublet over en italiensk blogger som er et funn når det gjelder å produsere egne såper og vaskemidler. De av dere som  forstår italiensk kan jo ta en titt på bloggen til La Regina del sapone.  (www.lareginadelsapone.com)

Så nå har jeg altså for første gang i mitt liv laget mitt eget vaskepulver og her kommer oppskriften (som da altså tilhører Veggie fra La Regina del Sapone. Oppskriften på italiensk finner du her.)

600 gram Marseille såpe - 2 såpestykker (til rengjøring, IKKE personlig pleie) *
300 gram natron ( Kjemisk formel NaHCO3) **
200 gram soda Solvay (IKKE kaustisk soda eller krystallsoda) ***
100 gram maisstivelse eller potetmel
50/100 dråper essensiell olje av din favorittduft (ikke nødvendig) Jeg har ikke tilsatt olje

Rasp såpen så fint du kan. Om du ikke har en elektrisk rasp hvor du kan kjøre såpen flere ganger gjennom for å få bittesmå såpeflak kan du bruke et rivjern hvor du rasper på den aller fineste siden.

Bland i natron, maisstivelse/potetmel og soda og rør godt sammen. Siden dette ikke er fabrikkfremstilt så må du selv passe på at det blir godt blandet og hver gang du bruker det er det lurt å blande pulveret sånn at du i hver vask får med deg litt av alle ingrediensene. Brukes som vanlig vaskepulver. Jeg bruker ca 2 ss i hver vask. 

* Marseille såpe er laget av vegetabilsk olje (oliven) og har minimalt med andre tilsetningsstoffer.  Vet ikke om de er enkelt tilgjengelig i Norge, men man kan antakelig bestille på nettet. Det fins Marseille såper både for egenpleie og rengjøring og den til egenpleie egner seg ikke til generell rengjøring fordi den er for mild og har for stort innhold av olje. Akkurat som at den til generell rengjøring ikke egner seg til å dusje med fordi den er for sterk for huden. 

** Natron selges i Norge i bittesmå pakninger, beregnet på å bruke i bakst. Det er ikke lurt å kjøpe disse pakningene for det vil ruinere deg økonomisk. Om du ikke bestiller på nett så kan du kanskje få bestilt gjennom en lokal baker?

*** Soda Solvay. Kjemisk formel Na2CO3 (sodiumkarbonat) er et økologisk, italiensk vaskemiddel som kan brukes til generell rengjøring. Det løser effektivt opp smuss på klær. Du kan selvsagt lage vaskepulveret uten sodiumkarbonat hvis du ikke får tak i det på nett, men da kan du ikke regne med like godt vaskeresultat.Mitt nye vaskepulver......


Mitt vanlige skyllemiddel har blitt byttet ut med dette.................

Ja, jeg bruker faktisk eddik som skyllemiddel nå. (Ca 2-3 ss). Og det fungerer veldig bra. Jeg garanterer at det ikke lukter eddik av klærne dine etterpå.  Eddik som skyllemiddel skal heller ikke gi noen allergiske reaksjoner. Du vil heller ikke oppleve at håndklærne dine mister "tørke-evnen" slik de enkelte ganger gjør fordi de er tilstoppet av vanlig skyllemiddel. 

Jeg har bare brukt vaskepulveret og eddikkskyllemiddelet i mindre enn èn uke, men så langt ser det ut som at det fungerer optimalt. I tillegg til at klærne blir ren på en "sunnere" måte så får også samvittigheten min en oppsving! 


4 kommentarer:

Lil Lin sa...

Hvor får du kjøpt Soda Solvay? :) Finner ingen butikker, er det kun på italienske sider?

Inger Marie Berning sa...

Krystallsoda = natriumkarbonat = sodium carbonate = Soda solvay. Krystallsoda fås på de fleste dagligvarebutikker.

Inger Marie Berning sa...

Krystallsoda = natriumkarbonat = sodium carbonate = Soda solvay. Krystallsoda fås på de fleste dagligvarebutikker.

Unknown sa...

Bare støtte det Inger Marie Berning sier, krystallsoda har også kjemisk formel Na²Co³.

Legg inn en kommentar