PASTA-KOKETIPS

Å tilberede pasta er noe av det enkleste som fins - når du vet hvordan du skal gjøre det...Det fins noen enkle tips du kan benytte deg av for å komme helskinnet i mål med pastamåltidet.

IKKE bruk olje i kokevannet. Ingen italienere gjør det... Grunnen er at den oljen som ikke blir liggende å flyte helt unyttig øverst i kasserollen vil legge seg som en hinne på pastaen og da vil den igjen miste sin evne til å trekke til seg saus.

Til ca 4 l kokevann bruker du 1 - 1,5 spiseskje salt og da kan du fint koke 0,5 kg pasta.

Når vannet har kokt opp tar du lokket av kjelen og heller pastaen oppi. Deretter er det viktig å bruke en gaffel for å røre rundt i pastaen av og til slik at den ikke kleber seg. Det er også viktig at vannet koker skikkelig for å unngå sammenklebing. Pastaen skal kokes uten lokk.

Hvor lenge pastaen skal koke avhenger av hvilken type pasta det er så her må du følge anvisningene på pakken. Men det er uansett viktig å begynne å smake på pastaen mot slutten av koketiden slik at den blir al dente og ikke overkokt.

Å vite når pastaen er al dente er et spørsmål om erfaring så her må du prøve deg frem noen ganger før du får perfekt resultat, men å koke pasta er omtrent som å sykle - når du først har lært deg det så glemmer du det aldri.

Al dente (som direkte oversatt betyr "til tennene") vil si at det skal være bittelitt motstand når du tygger på pastaen; hvis tennene glir lett gjennom så er den for mye kokt.

Det kan også by på problemer i den andre enden av skalaen, altså hvis du koker pastaen for lite. Da vil den knase mellom tennene på deg og føles som du spiser småstein og dette er heller ikke riktig.

Hjemmelaget pasta skal kokes mye kortere enn tørket pasta som du kjøper i butikken. Her kan det holde med 2-4 minutter alt etter hvilken type pasta du har laget. Hjemmelaget pasta har også en annen konsistens enn den butikkjøpte når den er ferdigkokt. Den blir mye mer "elastisk" enn den ferdigkjøpte.

IKKE skyll pastaen i kaldt vann når du har helt av kokevannet. En del folk gjør dette fordi de hevder at pastaen ellers klistrer seg sammen. Dette stemmer ikke, fordi pastaen skal alltid serveres med såpass mye saus eller olje, eventuelt smør og parmesanost at sammenklebing ikke er noe problem. Dessuten vil du fjerne det ytterste laget med stivelse hvis du skyller pastaen og da vil den miste sin evne til å trekke til seg sausen og måltidet blir ikke helt vellykket.

Håper at disse tipsene kan hjelpe deg til en perfekt kokt pasta!