fredag 15. april 2011

Hva med en ekte italiensk pizza i kveld?



Den mest kjente pizzaen i og utenfor Italia må vel sies å være den napolitanske og den har på godt og vondt blitt selve symbolet på den italienske matkulturen.

Det fins forskjellige utgaver av pizza napolitana, men den som regnes som prototypen på italiensk pizza er nok pizza Margherita som en pizzabaker ved navn Raffaele Esposito laget til den italienske dronning Margherita i 1889. Den består av et fyll av mozzarellaost, tomater, salt, pepper, basilikumblader og olje.

Her kommer oppskrift på deigen. Den er nok til 6 pizzaer på ca 20 cm i diameter hvilket vil si at det blir pizza til 6 personer.

700 gr hvetemel. Kan du finne den italienske typen er det den beste.
50 gr gjær
Lunkent vann
Salt

Italienske oppskrifter er som jeg har sagt tidligere ofte litt unøyaktige i angivelsen av diverse ingredienser og spesielt en pizzadeig er noe som italienerne ikke lager etter strenge regler. Men til denne oppskriften her kan du beregne ca 4 -5 dl vann.

Bland alle ingrediensene. Skal du gjøre det på ekte italiensk vis så heller du melet i en haug på et bakebord og lager en fordypning der du tilsetter vannet med den utrørte gjæren samt saltet. Alt blandes sammen ved å røre fra midten i stadig større sirkler. Deretter knar du deigen godt før du deler den i 6 like store deler og ruller hver del til en ball. Dekk deigen med hådkle og la den heve godt. Når den er ferdighevet tar du hver del og former den til en 5 mm tykk rund leiv. Dette gjøres ved å flate deigen med hendene og “trykke” den utover til den har fått den diameteren den skal ha. Pizzaen blir faktisk bedre ved at du ikke bruker kjevle.

Pizzaen plasseres på en bakeplate og deretter legger du på det fyllet du vil ha.Pass på at det er igjen ca 2 cm helt ytterst uten fyll. Helt til slutt drypper du litt extra virgin olivenolje over og setter den i ovnen og steker den på så mye varme som ovnen din tåler. Jo varmere ovn jo bedre blir resultatet. Pizzaen bør være ferdig etter 5 til 10 minutter.

Fyll til pizza Margherita lages slik: NB. Heller ikke her får du vite eksakt hvor mye fyll det skal være. Italienerne lager ikke akkurat fyllet av en pose med ferdigkjøpt pizzafyll så ingenting skal kokes eller stekes og dermed er det enkelt å legge på hvor mye eller lite du vil.

- Flådde og hakkede tomater hvor du har skviset ut en del av saften og kjernene. Tomatene flår du enklest ved å skjære et kryss i toppen, legge dem i kokende vann i ca 20-30 sekunder og deretter rett over i iskaldt vann. Da vil du lett kunne trekke av det ytterste skinnet. Deler du dem i to kan du skvise ut den bløte “innmaten” og deretter hakkes de.

- Mozzarellaost revet i biter ( aller helst bøffelmozzarella hvis du kan finne det)
- Salt
- Pepper
- Basilikumblader
- Olje

Buon appetito! NB. Italienerne bruker stort sett ikke kniv og gaffel for å spise pizzaen. Den deles i ca 8 biter på kjøkkenet og deretter tar man hver del og bretter sammen før man spiser den. Bruker man kniv og gaffel så tenker italieneren at her er en som aldri har spist pizza før.....

Som drikke til dette måltidet passer det bra med en italiensk rødvin. Du kan også prøve ut "Food & Wine Matcher" her på høyresiden i bloggen. Da får du bra tips til hvilken vin som passer.

 (Illustrasjonsfoto digitalart / FreeDigitalPhotos.net)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar