tirsdag 26. april 2011

Pizza con aglio e olio

For en italiener fins det ikke ende på hva man kan legge på pizzaen. Her er det i grunnen bare fantasien som setter grenser. Ihvertfall nesten. For èn ting kan du nesten være hundre prosent sikker på at du aldri finner på en italiensk pizza; nemlig ananas.... Og skulle du likevel finne en når du er på ferie i Italia så kan du være temmelig sikker på at den er laget for å tilfredsstille ganen til en sulten turist.

Vi nordmenn er vant med å dynge ned pizzaen med mest mulig ingredienser. Jo mere, jo bedre virker det ofte som noen tenker. Mens italienerne har motsatt filosofi. Her finner du pizzaer som har såpass lite fyll at en nordmann nesten føler seg lurt når han får servert en slik en. Men hvis vi legger alle fordommer tilside og går løs på pizzaen med et åpent sinn så tror jeg nesten jeg kan garantere at matopplevelsen blir stor - uansett hvor spartansk utstyrt pizzaen måtte være... En italiener liker å konsentrere seg om èn smak av gangen. Derfor spiser de også en mengde enkle retter i en lang rekke istedenfor å blande alt sammen på èn tallerken. Og derfor bruker de også veldig få ingredienser på en pizza.

Når det gjelder tomatsaus på pizzaen så er det ikke alltid at italienerne bruker denne - for oss nordmenn - obligatoriske ingrediensen. Så bestiller du en pizza kan du risikere at du blir spurt om du vil ha pizza bianca ("hvit" pizza) eller pizza rossa (rød pizza).

Her kommer en oppskrift på pizza med hvitløk og olje. Det er kanskje ikke den du velger til lørdagskosen, men som en enkel lunsjrett er den helt perfekt.

Oppskrift på deigen finner du her.

Hakk 2 fedd hvitløk og fordel på pizzaen, strø over salt, pepper og oregano og deretter heller du over extra virgin olivenolje før du steker den på full varme i stekeovnen i 5 til 10 minutter. I denne oppskriften er det viktig å bruke en veldig god olivenolje siden den er med på å gi smak til pizzaen.

Som drikke til pizzaen passer det med en god rødvin; gjerne en chianti, Sangiovese eller det rimelige alternativet Montepulciano d'Abruzzo.

Buon appetito!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar