tirsdag 3. mai 2011

Soffritto

Veldig mange italienske oppskrifter har en ting felles. De begynner alle på samme måte. Omtrent som alle eventyr begynner med "Det var en gang...." så begynner italienske oppskrifter med "Lag en soffritto...". Og soffritto'en er ofte nesten hele hemmeligheten med hvorfor italiensk mat smaker så fantastisk på tross av at det er brukt veldig enkle ingredienser.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle avsløre hva den store "hemmeligheten" soffritto er for noe. Den brukes stort sett i alle pastaoppskrifter og også i risotto-oppskrifter så lærer du deg å lage dette så har du mange muligheter for å lage velsmakende italiensk mat.

En soffritto er helt enkelt aromatiske grønnsaker som man har latt surre i fett (olje, smør, margarin eller svinefett) slik at de avgir smak og dermed har man en utrolig god base for å lage diverse sauser. Jeg personlig foretrekker olivenolje, syns den gir den reneste smaken.

Siden italienerne stort sett bruker dette hver dag når de lager mat, så blir det litt kjedelig tilslutt å alltid skulle skjære og hakke de samme grønnsakene, spesielt siden det ikke er så mye som trengs hver gang, og da ender man ofte opp med å kaste det som blir til overs. Derfor er det mange som skjærer opp en litt stor porsjon grønnsaker en gang i uken eller kanskje annenhver uke og så putter de det i porsjonsposer i fryseren som man så kan ta opp når man trenger det. Dermed har man spart en del tid på middagslagingen.

Her kommer oppskriften som burde være passe utgangspunkt for å lage saus til 2 personer:
1 hvitløkfedd eller 1/2 løk
1 gulrot
1 liten selleristilk
2 ss olivenolje
1 dash vin. Rødvin er fin hvis du skal lage tomatsauser. Ellers brukes hvitvin for andre lettere sauser eller hvis du bare skal bruke oljen til å vende pasta eller andre grønnsaker i. Vinen (eller vann hvis du er tom for vin) brukes for å forhindre at grønnsakene skal bli svidd...

Varm forsiktig opp olivenoljen i en teflonpanne. Tilsett hakket løk, selleri og gulrot som får surre på svak varme i ca 20 minutter.Hvis du bruker vanlig løk kan du tilsette den sammen med de andre grønnsakene. Bruker du hvitløk kan du først tilsette gulrot og selleri og la det surre noen minutter før du tilsetter hvitløken. Det er nemlig viktig at man ikke "steker" hvitløken for svidd hvitløk har en utrolig dårlig smak....På akkurat riktig temperatur vil derimot både løk og hvitløk få en utrolig søt og god smak. Hvitløken trenger du forresten ikke hakke før du tilsetter den. Det er nok å dele den i to deler, for den skal du ta opp og kaste etter endt koketid. De andre ingrediensene kan du hakke veldig fint.

Når alt har surret på svak varme i tilstrekkelig tid salter og peprer du forsiktig og så er soffrittoen ferdig til å brukes som base for det du har tenkt å lage til middag.

Hvis du en dag oppdager at du f.eks bare har løk og gulrot i kjøleskapet så går det helt fint å lage soffritto likevel. Det er egentlig et spørsmål om smak og behag. Hvis du lager soffritto en del ganger så vil du etterhvert finne ut hvilke grønnsaker du foretrekker å bruke til dette formålet.

Det er lurt å ikke blande løk og hvitløk i samme soffritto da de avgir smaker som kolliderer litt i en og samme rett.

Jeg har fått råd om å ikke hakke løk i hurtigmikser fordi løken da vil endre smak. Dette kan jeg ikke svare for om virkelig stemmer, men for sikkerhets skyld hakker jeg alltid løken for hånd. (Bedre føre var...)

Hvis du lager en soffritto og så tilsetter en boks med hermetiske tomater og lar det småputre en stund på kokeplaten og deretter tilsetter litt revne basilikumblader så har du en fin tomatsaus til spaghettien/pastaen din. Saltes etter behag.

Buon appetito!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar