mandag 23. juli 2012

Pasta i ovnen (Pastitsio)Her kommer oppskrift på en relativt enkel pastarett. Den er nok mer gresk enn italiensk selv om det sies at navnet på retten stammer fra Italia. Pasticcio har på italiensk flere betydninger, blant annet pai, røre (mess) eller vanskelighet. Hvis man har "fatto un pasticcio" så betyr det at man har rotet det til..... Denne opskriften er det imidlertid vanskelig å rote til eller mislykkes med.....

For å lage kjøttsausen trenger du:

*500 gram pasta (Det skal egentlig brukes "gresk pasta" som er tykk hulformet spaghetti, men her kan du bruke det du får tak i. Her i Italia kalles denne pastaen for "ziti" eller "zitoni, men om du ikke får tak i dette i Norge kan du bruke kort pasta som f.eks penne.)

*400-500 gram kjøttdeig

*1-2 løk (Her kan du velge selv hvor mye løk du ønsker å bruke. Er du veldig glad i løk så bruker du 2 stk. Samboeren min er ikke så veldig begeistret for det så jeg nøyer meg med 1 løk.)

*Ca. 400 gram hermetiske tomater/tomatsaus.

*En skvett eller to med rødvin hvis du har. Dette er ikke absolutt nødvendig, men gir en ekstra god smak på retten. Skal du servere pastaen til barn (som pleier å elske denne middagen) så sløyfer du bare vinen.

*Salt, pepper

*1 ts kanel

*3/4 teskje allehånde (får du ikke tak i det på butikken så sløyfer du det)

*1/2 teskje revet muskatnøtt

Stek kjøttdeig og løk. Tilsett tomatsausen, vin samt krydderne og la det hele småkoke under lokk i minst 45 minutter (eller så lang tid du har til rådighet. Sausen blir imidlertid bedre jo lengre du lar den koke. Den kan også tilberedes kvelden før og så settes i kjøleskapet til du skal bruke den. Da smaker den ekstra godt for da har smakene fått tid til å "sette seg". Det er også en fin måte å kutte ned på tilberedningstiden hvis du har det travelt den dagen du skal servere pastitsioen for da har du bare igjen å lage den hvite sausen samt koke pastaen før det hele settes i ovnen)


Bechamelsausen lager du slik:

*6 ss smør
*8 ss hvetemel
*4 tekopper kald melk (1 liter)
*3 egg
*1 tekopp/krus raspet ost. (Siden jeg nå bor i Italia så har jeg begynt å bruke Parmesanost, men så lenge jeg bodde i Norge brukte jeg Norvegia. Her bruker du det som passer deg best. )
*Salt og pepper

Smelt smøret i en tykkbunnet panne og tilsett deretter melet mens du rører/visper hele tiden for å unngå klumper. Deretter sper du med melken og fortsetter å røre helt til sausen koker opp og begynner å tykne. La den koke 2-3 minutter mens du rører godt slik at den ikke svir seg. Salte og pepre. Ta pannen av varmen og tilsett halvparten av den raspete osten og rør godt. De sammenpiskete eggene tilsetter du når sausen er godt avkjølt. Er sausen for varm når du tilsetter eggene vil det hele bli kornete.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Smør en ildfast form og legg i halvparten av pastaen. Strø over litt av den raspete osten. Deretter heller du over all kjøttsausen før du legger i resten av pastaen og deretter heller du over bechamelsausen og strør over resten av den raspete osten. Bruker du Norvegiaost pleier det å bli litt knapt hvis du bare bruker 1 tekopp raspet ost så her kan du fritt  raspe litt ekstra ost til å ha på toppen hvis du liker det.

Stekes nederst i ovnen på ca 180-200 grader i 30-40 minutter eller til retten har fått fin gyllenbrun farge. Denne oppskriften rekker til ca 6 porsjoner.

Buon appetito!

2 kommentarer:

Støvkorn sa...

Mmm, denne var perfekt, den skal jeg prøve nuh faktisk :)

Mobile App Developers sa...

Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

Legg inn en kommentar