torsdag 23. februar 2012

Bisfenol AEtter at jeg for noen uker siden leste i bloggen Simply Living (klikk på linken for å lese innlegget) om det høyst giftige stoffet Bisfenol A som brukes i blant annet plastprodukter samt i den plastfilmen som du finner på innsiden av hermetikkbokser så har - bokstavelig talt - mitt handlingsmønster når jeg er i butikken endret seg en god del.

For først å ta et sammendrag av hva Bisfenol A er så er det altså et stoff som ble oppdaget på 1930-tallet. Og dette "stoffet" som skjuler seg bak det kjemiske navnet Bisfenol A er faktisk syntetisk østrogen som var tiltenkt brukt i østrogentabletter (altså et legemiddel ?!!?). På begynnelsen av 1950-tallet var det imidlertid en luring som fant ut at dette stoffet kunne brukes i plastproduksjon og i dag, nesten 60 år etter oversvømmes vi av dette stoffet som er supergiftig.

Og hvor finner vi dette stoffet? Jo, som nevnt på innsiden av hermetikkbokser. Og her har innholdet i hermetikkboksen mye å si for hvor mye gift som lekker ut fra boksen og over i maten. Den absolutt største synderen er tomater/tomatsaus (på grunn av syren), som fører til den største lekkasjen av giftstoffet. Ellers så fins altså stoffet i blikkbokser brukt til alskens leskedrikker. Det hjelper heller ikke å kjøpe leskedrikk på plastflaske for stoffet fins også her. Dessverre så er det dårlig merking av disse produktene så kan du uansett ikke være sikker på om det plastproduktet du står med i hånden inneholder Bisfenol A.  (Andre kilder til stoffet er kassalapper, briller, cover til dvd'er, mobiltelefoner. Listen er lang...)

Et annet plastprodukt som inneholder Bisfenol A er tåteflasker! Hvilken nyfødt baby har behov for påfyll av syntetisk østrogen?? Etter min mening har heller ikke damer i overgangsalderen behov for dette! Det har vært gjort forsøk hvor man har injisert stoffet i kreftceller - hvilket har fått disse til å formere seg i urovekkende fart. Og hvem har vel lyst å utsette seg selv for sånne eksperiment? Ikke jeg, ihvertfall!!

Etter at jeg leste blogginnlegget så har jeg lest en del om stoffet og hvordan man kan unngå det. Og det er i dagens samfunn ingen lett oppgave. Så lenge man ikke lager all mat fra grunnen av selv, så er det et faktum at mye mat kommer i nettopp hermetikkbokser eller plastbokser/-flasker. Tenk etter, så skjønner du hvilken enorm oppgave man står foran hvis man skal unngå plastbeholdere. Og det er ikke bare isbokser, yoghurtbegre og lignende du må styre unna. Hva med matboksen du sender med barnet ditt i barnehagen? Den kan også inneholde Bisfenol A... 

Jeg har begynt i det små og velger heller mat på glass istedet for i hermetikkbokser. Eller jeg velger å lage maten "fra scratch" (eventuelt endrer dagens meny...) Og jeg har begynt å kjøpe glassbeholdere til oppbevaring av tørrvarer på kjøkkenet istedetfor plastbeholdere. Og i den forbindelse må jeg kommentere bildet øverst i innlegget her. Jeg kjøpte meg tre nye glass i dag til oppbevaring av frokostblandinger o.l og da jeg stod i butikken så må jeg innrømme at jeg siklet litt etter noen fine "Norgesglass" med børstet stållokk. Men da jeg fant ut at de hadde plastbelegg på undersiden av lokket så var valget ganske lett. Som du ser så endte jeg opp med de gode, gammeldagse Norgesglassene med vanlig glasslokk!

Når det gjelder merking av produktene så er det som tidligere sagt dårlig merking fordi det ikke er krav til merking av produkter som inneholder denne giften. (Og hvilken produsent er det som har lyst å merke det han skal selge med ordet Giftig??) Men hvis du finner en resirkuleringstrekant med nummeret 7 inni så betyr det at produktet inneholder Bisfenol A. Står det PC (polycarbonate) bør du også la produktet bli stående igjen i butikkhyllen.

Jeg har funnet en video på nettet (fra amerikanske tv-nyheter) som virkelig er verdt en titt. Den tar i overkant av 6 minutter, men det er 6 vel anvendte minutter. Du finner den ved å klikke her. Det var egentlig denne videoen som var det viktigste i dette blogginnlegget så jeg håper at du tar deg bryet med å se den...

Når jeg tenker meg om så må jeg nok kaste min kjære følgesvenn termokruset i stål som jeg kjøpte da jeg var student. (Alle studenter med respekt for seg selv har et slikt et som man tar med seg til forelesningene og så bøtter man innpå med te eller kaffe etterhvert som dagen skrider frem). Dette kruset er nå fast følgesvenn ved siden av laptop'en fordi jeg hater p..lunken te, men det ser ut til at dets dager er talte her i huset siden jeg nå plutselig ser at det jo selvsagt har plastlokk. Og jo varmere innholdet er som kommer i kontakt med plasten, jo større mengder gift lekker ut i det man drikker/spiser. Så da så....  Heretter blir det porselenskrus!!

1 kommentar:

Anonym sa...

Heretter kommer jeg nok til å gå over til mat på glass jeg også

Legg inn en kommentar