onsdag 11. mai 2011

Pasta con pesto alla genovese

Pesto er den mest berømte sausen som kommer fra kjøkkenet i Liguria og den brukes som "dressing" til forskjellige typer pasta; for eksempel lasagne, trenette (som ligner på linguine) eller potet-gnocchi. Den brukes tilogmed i supper som lages i området. I Norge kjøper vi denne sausen på glass, men det skal ikke mye til for å lage den selv og belønningen er stor; et utrolig godt måltid pasta med pesto.

Her kommer oppskrift på pesto fra Genova som rekker til 4-6 personer.

Tradisjonelt så sies det at man ikke skal bruke metallredskaper for å tilberede noe med basilikum, da metall får basilikumen til å endre smak. Man skal også helst bruke en morter og ikke en hurtigmikser for sistnevnte lager en altfor fin og jevn saus, litt sånn "fabrikklaget".

Legg 35-40 basilikumblad i en morter og dryss over en stor klype havsalt. Saltet får basilikumen til å beholde sin grønne farge og forenkler mortingen. Tilsett også 3 store hvitløksfedd. Så går du i gang med mortingen. I stedet for å støte det hele i en opp-og-ned bevegelse skal du med faste bevegelser "røre rundt" i morteren. Deretter tilsettes 20 gr raspet pecorino-ost og 20 gram Parmesan. Så tilsettes 1 dl olje i en tynn stråle mens du hele tiden fortsetter å røre. Og det er alt. Nå er sausen ferdig til bruk eller du kan fylle den på et glass og sette i kjøleskapet til du trenger den. Men dette er ferskvare og bør ikke oppbevares mer enn et par dager.

Som en variant kan du tilsette 40 gram pinjekjerner og du kan også sløyfe pecorino-osten og heller bare bruke Parmesan.

Som pasta til denne sausen kan du bruke linguine som er "lang" pasta eller du kan bruke tagliatelle som jeg tidligere har lagt ut oppskrift på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar